• GORINCHEM Handbalvereniging Achilles bestaat dit jaar vijftig jaar. Dat werd op 7 september, precies vijftig jaar na de eerste wedstrijd, al uitgebreid gevierd. Na de viering van het fraaie jubileum wachten voor GHV Achilles nu spannende tijden waar veel ambitieuze plannen voor zijn. We bespreken met voorzitter Henry de Cock en Hanna Esajas het verleden, heden en de toekomst van de vereniging.

  Ten eerste: Gefeliciteerd! Mooi feestje gehad?

  ,,Een super feest. Het was heel mooi om oud-leden en huidige leden samen te zien komen. Dat bracht veel mooie verhalen naar boven", vertelt Henry.

  Dan meteen maar terug in de tijd: hoelang zijn jullie al lid?

  Hanna: ,,Ik vanaf 1984, toen kwam ik van Limburg naar Hardinxveld-Giessendam. Limburg was echt het walhalla van het handbal en hier boven de rivieren was dat minder. Uiteindelijk ben ik op mijn 29ste gestopt bij Achilles en ben ik gaan fluiten. Ik was te fanatiek."

  Henry: ,,Ik kwam zeventien jaar geleden hier wonen en kort daarna ben ik bij Achilles terecht gekomen. Het hele leven draaide om handbal. Ik heb mijn vrouw leren kennen bij het handballen, we zijn zelf altijd blijven handballen en onze kinderen mochten ook alle sporten kiezen als het maar handbal was", zegt hij met een knipoog.

  Wat maakt handbal zo mooi?

  Henry: ,,Je leert winnen en verliezen, goed met elkaar omgaan, elkaar steunen als het even moeilijk gaat en dat wilden we voor onze kinderen ook. We spelen handbal en in het veld doen we dat fanatiek, maar Achilles is ook een plek waar je kunt zijn wie je bent. Je kunt met al je eigenaardigheden terecht bij Achilles. Er is voor iedereen plek. Als je als kind van acht of twaalf hier terecht komt en je staat voor alle moeilijke fases in je leven, zoals de middelbare school, heb je hier toch een plek waar je met je teamgenoten jezelf kunt zijn. Achilles is voor ons veel meer dan alleen het handbalspelletje."

  Waar komt de naam Achilles eigenlijk vandaan?

  Hanna: ,,We hebben gezocht naar de oprichters van de club. Een van hen, Ajo, is lange tijd geleden overleden. Zijn vrouw vertelde ons dat zij afkomstig waren uit de handbalwereld in de richting van Rotterdam en dat ze in Gorinchem ook een vereniging op wilden richten. Uiteindelijk was alles in kannen en kruiken en moesten ze alleen nog een naam. Toen een van de mannen een achillespeesblessure had, is het Achilles geworden."

  Wat is voor jullie een mooie herinnering aan Achilles?

  Henry: ,,De sfeer in de club is heel treffend. Wat ik net al beschreef: je kunt hier jezelf zijn en men heeft iets voor elkaar over. Ouders kunnen hun kind hier met een gerust hart brengen. Iedereen (60 leden) kent elkaar, niemand loopt hier verloren rond. We kunnen voor deze groep mensen echt van diepere betekenis zijn en dat maakt Achilles anders dan andere verenigingen."

  Hanna knikt instemmend: ,,Ik mag wel zeggen dat ik de glorietijden van Achilles heb meegemaakt waarbij we wel 160 leden hadden. Voor mij steken er twee momenten bovenuit. Het eerste is nog van de tijd dat we nog achter het belastingkantoor speelden (nu het gymveld van het gymnasium, red.). Ik heb dat plaatje zo in mijn hoofd: als het veldseizoen begon, kwam er ook veel publiek en kwamen de bewoners van de flats rondom het veld met hun stoeltje op het balkon zitten om te genieten van handbal. Dat was super gaaf."

  ,,En het andere was toen we meededen met de Gondelvaart in Giessen Oudekerk. Werd er op een boot een handbalveld gemaakt en speelden we een handbalwedstrijdje. Geweldig."

  Sinds 2003 zit GHV Achilles op de huidige locatie, maar in 2021 staan er weer grote plannen op het programma met een verhuizing naar Gorinchem-Oost.

  Henry: ,,In Oost wordt een nieuwe school gebouwd met twee gymzalen aan elkaar en daar kunnen wij heel goed trainen. Het idee is dat we daar de focus zullen hebben van onze activiteiten. Er komt ook een buitenveld bij dus daar kunnen we alle weken van het jaar op één plek zijn. Wat we met de huidige locatie gaan doen, weten we nog niet precies. Of we daar een tweede vestigingspunt van de vereniging voor maken of dat misschien Unitas of Gorinchem Beweegt er wel iets mee wil doen. Die mogelijkheden onderzoeken we nu."

  In hoeverre is de verhuizing naar Oost noodzakelijk?

  Henry: ,,We zitten nu verstopt en ingesloten door Unitas, daardoor zijn we slecht zichtbaar. Op Oost zijn meer kinderen. In samenwerking met scholen, de buurt en andere verenigingen kun je daar echt een mooie stap zetten om kinderen in beweging te krijgen. Ons ledenaantal is al jaren gelijk, maar alle verenigingen hebben moeite het hoofd financieel boven water te houden. Je moet zaalhuur betalen, als je goede trainers wilt, moet je die ook betalen en als je ook nog goede faciliteiten wil hebben, zou je heel hoge contributie moeten vragen. Dat wil je niet. Wij denken dat we moeten verdubbelen om echt gezond te zijn. Uit de ruimte die er dan komt, kun je weer verder groeien. Dat is ook belangrijk voor het vinden van vrijwilligers."

  Henry vervolgt: ,,We hebben in oost een paar pilots gedaan. Dan hadden we in no time twintig kinderen. Als we zeiden dat we in West zaten, bleven er vijf over. Hoe klein Gorinchem ook is: er is gewoon een scheiding tussen Oost en West."

  Hoeveel tijd verwachten jullie nodig te hebben om die gewenste verdubbeling in leden te maken?

  ,,Als we alle voorbereidingen hebben gehad, goede trainers hebben en de deuren gaan open, verwacht ik dat we drie maanden later twee keer zo groot zijn. Ik denk dat het een groter probleem is om de organisatie klaar te maken voor de groei, want als er een leuke trainer is die zijn vak goed verstaat en de kinderen vertellen dat aan hun vriendjes en vriendinnetjes in de klas, heb je er de volgende week tien."

  CLINIC Afgelopen zaterdag hield GHV Achilles ook een handbalclinic in De Hoefslag. Voormalig handbalinternational Leon van Schie was er om kinderen enthousiast te maken en daarnaast werd ook Walking Handball geïntroduceerd. ,,Handbal is intensief en explosief, maar met Walking Handball kan je ook op oudere leeftijd nog handballen", aldus Hanna.

  Henry: ,,Je ziet dat er tegenwoordig voor alle leeftijdsgroepen vormen worden bedacht. Voor de allerjongste jeugd heb je bijvoorbeeld handbal met een wat zachtere bal. Zo heb je Walking Handball voor oudere doelgroep. We vinden het leuk om een handbalaanbod te creëren voor het hele gezin. Dat er voor ieder wat wils is op Achilles."